Świąteczne pułapki zdrowotne – USK we Wrocławiu radzi, jak uchronić się przed świąteczną wizytą na SOR |
Wrocław, 23 grudnia 2024 r.
Świąteczne pułapki zdrowotne – USK we Wrocławiu radzi, jak uchronić się przed świąteczną wizytą na SOR
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku, naznaczony nie tylko ciepłem rodzinnych spotkań i obfitością potraw na świątecznym stole. Ta wyjątkowa atmosfera często wiąże się z ryzykiem poważnych problemów zdrowotnych, które mogą zakłócić świąteczny nastrój. Eksperci Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego (USK) we Wrocławiu alarmują, że nieodpowiednie nawyki żywieniowe, nadmierne spożycie pokarmów i alkoholu mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, w szczególności dotykających układ pokarmowy. Choć w okresie świątecznym liczba pacjentów zgłaszających się na Szpitalny Oddział Ratunkowy nieznacznie się zmniejszenia, zauważalna jest jednocześnie zmiana w rodzaju problemów zdrowotnych zgłaszanych przez hospitalizowanych. Dominują wśród nich przede wszystkim nagłe dolegliwości gastryczne. – W Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia przyjmujemy dziennie około 30-40 osób właśnie z dolegliwościami gastrycznymi. Jest to duża liczba biorąc pod uwagę fakt, że w sytuacjach dużych obciążeń przyjmujemy w SOR 200 chorych w ciągu doby – mówi dr Janusz Sokołowski, kierownik Szpitalnego Oddziału Ratunkowego USK. – Szczególną grupę stanowią także chorzy tzw. laryngologiczni, czyli z ciałami obcymi – szczególnie ośćmi karpia – wbitymi w gardło. Dlatego pamiętajmy, podczas jedzenia karpia nie wolno rozmawiać! Według wstępnych danych USK, w okresie świątecznym odnotowywany jest nawet 30-procentowy wzrost liczby pacjentów zgłaszających się z powodu problemów żołądkowo-jelitowych. To duże wyzwanie dla pracowników Szpitalnego Oddziału Ratunkowego USK, który będąc największym tego typu oddziałem na Dolnym Śląsku, rocznie przyjmuje nawet 60 000 pacjentów. Na okołoświąteczne problemy szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia oraz pacjenci z chorobami przewlekłymi. Świąteczne trio problemów - trzustka, wątroba, cukrzyca Obfite posiłki, przesadna konsumpcja tłustych, często mocno solonych potraw i alkoholu mogą znacząco obciążyć nasz organizm. Dodatkowo Święta to także co najmniej kilkanaście przyjęć na SOR osób w stanie znacznego upojenia alkoholowego, co wprost zagraża ich zdrowiu i życiu. Jak podkreślają lekarze szczególną uwagę należy zwrócić na osoby starsze, pacjentów z chorobami przewlekłymi, osoby z nadwagą oraz pacjentów z istniejącymi wcześniej schorzeniami układu pokarmowego. Dla tych grup świąteczne grzechy dietetyczne mogą być szczególnie niebezpieczne. Równie istotna jest świadomość, że błędy żywieniowe mogą powodować długofalowe problemy ze zdrowiem z rozwinięciem się cukrzycy i chorób współistniejących włącznie. – Podczas świąt lekarze najczęściej diagnozują ostre zapalenie trzustki, nasilenie objawów refluksu, dolegliwości związane z kamicą żółciową oraz zaostrzenie chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Często dotyczy to osób z licznymi obciążeniami chorobowymi cukrzycą czy nadciśnieniem – tłumaczy lek. Maciej Kamiński, zastępca dyrektora ds. medycznych USK we Wrocławiu. – Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, prowadząc do odwodnienia, mogą być szczególnie niebezpieczne również dla osób z chorobami układu krążenia, starszych, długotrwale leżących. Istnieją niepokojące objawy, które bezwzględnie powinny skłonić nas do natychmiastowej interwencji medycznej. Silny, nieustający ból brzucha, często towarzyszące mu skurcze, mogą sygnalizować poważne problemy zdrowotne. - Wymioty z domieszką krwi, gwałtowny wzrost temperatury ciała powyżej 38°C, ostre zawroty głowy oraz trudności w oddychaniu to sygnały, które nigdy nie powinny zostać zignorowane – wyjaśnia Andrzej Mędrala, ratownik i pielęgniarz koordynujący w SOR USK we Wrocławiu. - W przypadku wystąpienia któregokolwiek z tych objawów należy niezwłocznie udać się do szpitala lub wezwać pomoc medyczną. Świąteczny poradnik dietetyczny Kluczem do zachowania zdrowia podczas świąt jest świadome odżywianie i umiar. Specjaliści USK zalecają, aby spożywać mniejsze porcje, rozłożone w czasie, unikać jednoczesnego łączenia ciężkostrawnych dań. Warto pamiętać o piciu wody między posiłkami, która pomaga w trawieniu i nawadnianiu organizmu. Ograniczenie spożycia alkoholu oraz wybieranie lżejszych wersji tradycyjnych potraw może znacząco zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych. Eksperci USK podkreślają również znaczenie świadomego podejścia do odżywiania się podczas świąt. Zalecają stosowanie technik wolnego jedzenia, które pozwalają na lepsze rozpoznanie uczucia sytości. Warto pamiętać, że wprowadzanie aktywności fizycznej między posiłkami, nawet w postaci krótkich spacerów, może znacząco wspomóc metabolizm i trawienie. Warto również unikać przekąsek między daniami głównymi i wspierać trawienie naturalnymi środkami, takimi jak napary z mięty czy imbiru. SOR przy ul. Borowskiej ma 15 lat Szpitalny Oddział Ratunkowy przy ul. Borowskiej w grudniu obchodzi swoje 15-lecie działalności, jednak ze względu na specyfikę pracy dla jego pracowników to czas dalszej gotowości do niesienia pomocy innym. Praca na SOR nie pozwala na długie przerwy czy uroczystości, dlatego jubileuszowe obchody, zaplanowano na 2025 r. i będą miały charakter praktyczny, a ich częścią będzie tematyczna konferencja poświęcona nowoczesnym rozwiązaniom w ratownictwie medycznym. – Świętujemy, ale w naszej codziennej rzeczywistości, czyli na dyżurach i przy łóżkach pacjentów. Oczywiście chcemy skorzystać z doświadczenia naszego zespołu, dlatego rozpoczęliśmy przygotowania do dużej konferencji związanej z medycyną ratunkową. W trakcie tego spotkania planujemy zgromadzić jak największe grono specjalistów z całej Polski, którzy będą mieć doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i refleksji nad zmianami, jakie zaszły w ratownictwie medycznym przez ostatnie 15 lat – zapowiada dr Janusz Sokołowski, kierownik Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. SOR USK w liczbach Od momentu otwarcia w 2009 roku, kiedy na dyżurze pracowało zaledwie dwóch lekarzy i cztery pielęgniarki, Szpitalny Oddział Ratunkowy USK przeszedł ogromne zmiany i rozwinął się, aby sprostać rosnącym potrzebom pacjentów. Jak wspomina dr Janusz Sokołowski, który pracuje tu od samego początku, 15 lat temu SOR obsługiwał rocznie około 15–20 tysięcy chorych. Dziś ta liczba sięga nawet 60 tysięcy pacjentów rocznie. Dzięki modernizacji przeprowadzonej na przełomie 2017/2018 roku oddział zyskał większą przestrzeń, nowoczesne wyposażenie i rozbudowaną infrastrukturę, co pozwala jeszcze skuteczniej nieść pomoc. Obecnie na dyżurze pracuje łącznie 30 osób, w tym lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i personel pomocniczy, dzięki czemu możliwe jest zapewnienie kompleksowej opieki w trybie całodobowym.
Źródło: Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
Fot. UMW |
Edukacja pacjentów współfinansowania z UE Linków z filmami edukacyjnymi: Tutaj |